Dieta w wybranych chorobach układu pokarmowego

 15 września 2016 r. odbyło się kolejne po dwumiesięcznej przerwie wakacyjnej spotkanie Towarzystwa Oświatowego Ziemi Dzierżoniowskiej na temat ”Dieta w wybranych chorobach układu pokarmowego”. Tematyka ta zaprezentowana została przez psycholog i psychodietetyczkę Olgę Szewrańską. Wykład połączony z prezentacją prowadząca rozpoczęła od stwierdzenia,że jesteśmy tym co jemy. Im zdrowiej się żywimy tym bardziej jesteśmy pełni energii i nie wolno lekceważyć tego związku.

Następnie scharakteryzowała różne rodzaje diet stosowanych zależnie od rodzaju schorzenia zwracając uwagę słuchaczy na diety niedoboru,które mogą znacznie pogorszyć stan zdrowia. Dieta ubogoresztkowa nie dostarcza zbyt dużej ilości błonnika, który jest dla organizmu ”miotełką” i poprawia perystaltykę jelit. W niektórych dietach trzeba się cofnąć w sposobie karmienia do okresu niemowlęcego i należy spożywać buliony, zupy bez tłuszczu, zasmażek, unikać produktów drażniących takich jak orzechy, pestki słonecznika, wykluczyć alkohol. W chorobach jelit i biegunce zwiększyć podaż białek, warzywa podawać gotowane a warzywa strączkowe powinny być namaczane przez całą noc.

Wspólną cechą diet wysokoenergetycznych,wysokobiałkowych i niskotłuszczowych jest konieczność zjadania 5-6 posiłków podawanych w równych odstępach czasu. Diety ograniczające negatywne aspekty chorób układu pokarmowego powinny zawierać produkty mięsne chude takie jak indyk, kurczak, ryby, produkty mleczne, mleko i jego przetwory oraz tłuszcze takie jak masło, olej. Nie powinny zawierać chleba żytniego lub razowego, smażonych jaj, fety, tłustych mięs i wędlin, napojów gazowanych, smalcu, słoniny, margaryn.

Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku polega na stosowaniu diet oszczędzających,bardzo ważny jest zdrowy rozsądek i znajomość własnego organizmu. Unikamy potraw i napojów zbyt zimnych czy zbyt gorących oraz drażniących. Posiłki powinny być podawane często w małych porcjach, jeść należy bardzo powoli dokładnie przeżuwając.

Przy ostrych nieżytach żołądka zalecana jest głodówka a następnie sucharki,kleiki,kaszki i uzupełnianie diety płynami, naparami z rumianku czy mięty. Przy przewlekłym nieżycie żołądka zalecana dieta lekkostrawna podobna jak przy zapobieganiu refluksowi. Ogólne zalecenia żywieniowe polegają na zjadaniu częstych ale małych posiłków o niewielkiej objętości, posiłków łatwostrawnych i smacznych,należy też podawać soki z warzyw i owoców,ograniczyć tłuszcz zwierzęcy, w obróbce termicznej unikać smażenia, wyeliminować pieczenie konwencjonalne.

W dalszej części wykładu omówiła diety stosowane przy chorobach wrzodowych ,przewlekłych nieżytach jelit, zaparciach, są to diety bogatobiałkowe, łatwostrawne, z dużą ilością płynów nawadniających odpowiednio organizm. Przy zaparciach wskazane są jogurty, kefiry, probiotyki, produkty nabiałowe i roślinne takie jak soja, groch, fasola soczewica, suszone śliwki, woda z miodem, z tym, że rośliny strączkowe muszą być poddane odpowiedniej obróbce. Przeciwwskazane są potrawy wzdymające, sery dojrzewające, czereśnie, spieczone potrawy ostre przyprawy.

W ostatniej części wykładu omówiła diety stosowane m.in. w chorobie cukrzycowej, chorobie Leśniewskiego Crohna, dnie moczanowej.

Wykład zawierał wiele cennych informacji przydatnych do zastosowania w codziennym życiu wzbudził więc żywe zainteresowanie słuchaczy.

 Zanotowała Alicja Kossowska

 

Powrót do Wydarzenia 2016